Ha francia kártya vásárláson törjük a fejünket valószínűleg nem a kártya mérete az elsődleges szempont ami alapján választunk, de bizonyos esetekben nem árt tudni, hogy mégis mekkora lesz a kártya amit kézhez kapunk. Ha pl. van egy meglévő kártyatartó dobozunk vagy egy védőtok a különlegesebb kártyáink számára, akkor jogos elvárás lehet, hogy a kiszemelt pakli is beleférjen abba a bizonyos tartóba.
Ebben a rövid írásban megpróbáljuk összegyűjteni a piacon leginkább elterjedt és egyben iparági szabványnak is számító francia kártya méreteket.
A cikkben nem térünk ki a különböző játékboltokban vagy szuvenírárusoknál kapható mindeféle kártyára, kizárólag a nagyobb, elismertebb és minőségi termékeket előállító kártyagyártók által használt francia kártya méreteket vesszük alapul.

A legelterjedtebb francia kártya méret a póker kártya mérete, ami 2,5 hüvelyk szélességet és 3,5 hüvelyk magasságot jelent. Ez milliméterben kifejezve: 63,5 mm × 88,9 mm. Ha kártyát szeretnél vásárolni általában ezzel a mérettel fogsz találkozni.

A második leggyakoribb méret - és a kaszinók által használt kártyák többsége is ilyen - a bridge méretű francia kárta. Ez ugyanolyan magas mint a póker kártya, ám annál kissé keskenyebb, ugyanis csak 2,25 hüvelyk széles, azaz a mérete: 57,2 mm × 88,9 mm

Kevésbe elterjedt, de néha találkozhatunk mini illetve nagy méretű francia kártyával is, ezek mérete:
mini: 44,5mm x 63,5mm
nagy: 88,9mm x 146mm

Miért keskenyebb a bridge kártya a póker kártyánál?

Az előzőeket olvasva jogosan merülhet fel benned a kérdés, hogy mi értelme van annak, hogy a bridge kártya kissé karcsúbb póker méretű társánál. A válasz a használat módjábal rejlik.
Míg egy póker játékosnak egyidejűleg legfeljebb 5 kártyát kell kézben tartania (Texas Hold'em esetén még ennyit sem), addig a bridge során nem ritka, hogy ennél több lapot is kell egyszerre fogni. A kisebb méreteű kártya így ennél a játéknál könyebben kezelhető. Ettől függetlenül természetesen bármilyen méretű francia kártyával lehet mindkét kártyajátékot játszani.