De nemcsak a legismertebb bűvészek körében népszerű ez a pakli, hanem a legtöbb oktató cikkben és videóban is ezeket a lapokat forgatják. Ennek a népszerűségnek nézünk most utána, ehhez egészen a kezdetekig, vagyis a XIX. század végéig kell visszautazni az időben.

A Bicycle kártyák történelme

A gyártó sikertörténete az 1860-as években kezdődött, amikor több vállalkozó szellemű üzletember nyomdaipari termékek előállításával kezdett el foglalkozni. A cég Russell, Morgan & Co.-ként kezdte meg üzleti tevékenységét, utalva a partnerségben lévő két alapítóra. A kezdeti években folyamatosan nőtt a vállalkozás, az 1870-es évek elején már egy többszintes központban folyt a termelés. Russel javaslatára vágtak bele a kártyák gyártásába, ezzel nagy monopóliumot nyerve az USA keleti partján. Fejlesztették a gépeket és a gyártási technológiát, évről évre tovább terjeszkedett a nyomdaipari gyár.

Az első kártyalapot 1881. június 28-án készítették el, kezdetben 20 alkalmazottal 1600 kártya körül volt a napi kapacitás. Az új iparág olyannyira telitalálat volt, hogy 1894-ben a kártyagyártás különvált, és az USA kártyagyártó vállalata lett.

Miért 808-as a Bicycle kártya száma?

Ez a kérdés rendszerint felmerül, kíváncsisággal tölti el a kártyák után érdeklődőket, hogy mi bújik meg a számok mögött. A megoldás roppant egyszerű. Az első legyártott pakli a 101-es jelölést kapta. Az évek során újabb sorozatok jelentek meg, melyek az elsőt szépen sorban követve 202-es, 303-as szériák jöttek. A nyolcadik kiadás 1885-ben került ki a gyárból, mely természetesen a 808-as jelöléssel bírt. Itt kapcsolódik be a Bicycle (kerékpár) elnevezés fontossága is. A XIX. század végén vagyunk, ebben az évtizedben vált népszerűvé és szélesebb körben elérhetővé a kerékpár az emberek számára. A kártyát piacra dobó üzletemberek bízva a sorozat hasonlóan lehengerlő sikerében a nyolcadik szériának az azóta kultikussá vált Bicycle 808-at adták.

Az évek során közel 100 különféle hátlap mintát adtak ki, amelyek kerékpárokat, motorkerékpárokat vagy gépjármű-motívumokat tartalmaznak. Hasonlóképpen, számos különféle kerékpáros témájú Joker kísérte a paklit, a korai kiadások ritkaságnak számítanak, nagyon keresettek a gyűjtők körében. A legtöbb USPCC (The United States Playing Card Company) által gyártott csomagolás piros vagy kék hátlappal volt ellátva. Egyes márkák zöld vagy barna színűek is, de ezek viszonylag ritkábbak.

Érdekességek a Bicycle kártya történelméből

Bicycle kártya 1885-ből
(kép forrása: www.wopc.co.uk)

Az első kiadás 1885-ből, a pakli tartalmazott egy Best Bower lapot (ma Jokernek hívnánk), amin egy férfi a kornak megfelelő nagykerekű kerékpárral közlekedik, hét különböző hátlappal jelent meg.

Bicycle kártya 1889-ből
(kép forrása: www.wopc.co.uk)

Egy pakli 1889-ből, amikor egy módosított hátlapot láthatunk, és itt már megjelentek a joker-ek is. A kerékpáros melletti útjelző kövön még nem a 808-as szám szerepel.

Különleges Bicycle kártya 1924-ből
(kép forrása: www.wopc.co.uk)

Igazán különleges pakli 1924-ből, amit vakok számára készítettek, speciális jelölésekkel, Braille írással.

Miért olyan népszerű a Bicycle 808 a kártyások és a bűvészek körében is?

A Bicycle 808 kártya valóban széles körben elterjedt a világon. Ahol játszanak kártyajátékokat francia kártyával, vagy bűvészek mutatnak be trükköket, ott biztosan akad egy pakli Standard 808-as. Gyakran ilyen lapokat osztanak a legnagyobb kaszinókban - még Las Vegasban - is, és ezeket a kártyákat forgatják a legismertebb bűvészek is.

A közel másfél évszázados történelme során számos megjelenésben volt elérhető, ezért a gyűjtők és a kártya szerelmesei számára is kiemelt figyelmet érdemelt ki egy-egy érdekesebb pakli. Nyilvánvalóan nem véletlen, hogy ilyen szerepet tud betölteni a kártyák világában. Több olyan tulajdonsága is van, mely predesztinálja erre a szerepre.

Egyrészt kiváló minőségű lapokból áll a Bicycle 808 Standard kártyacsomag. Ezeket a lapokat az USA-ban gyártják, megbízható minőségben és különös figyelmet fordítva az alkalmazott technológiára.

Ebből a magas minőségből egyenes következik, hogy könnyen és kényelmesen kezelhetőek a lapjai. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy ennek mekkora jelentősége van. Gondoljunk csak a trükkökre, melyeknél kiemelten fontos, hogy a lapok az elvárásoknak megfelelően csússzanak, ne tapadjanak, semmiben sem akadályozzák a mutatvány sikerét. A kezdő és tapasztalt - akár profi szintű - bűvészek is előszeretettel forgatnak 808-as kártyát, visszaköszönő része ezeknek a vizuális élményeknek a kerékpáros megjelenésű lapok.

A használhatósága és praktikuma melletti igazán előnyös tulajdonsága, hogy szinte bárhol, bárki számára elérhető. Könnyen be lehet szerezni boltokban, benzinkutakon vagy kártya webáruházakban is.

A Bicycle 808 Standard pakli tulajdonságai

A világ legnépszerűbb és legelterjedtebb kártyája, mely 1881 óta az USA-ban készül a The United States Playing Card Company néven működő cég gyártásában. A Bicycle 808 Standard egy kiváló minőségű francia kártya, mely 52 lapból áll, két Joker-rel kiegészítve. A lapok mérete egységes és fix: 88,9 mm x 63,5 mm, gyakorlatilag ez a szabvány póker kártya pontos mérete.

Bicycle 808 Standard kártya

A kártya alapanyaga papír, melyet kiváló minőségű plasztik bevonattal látnak el a tartósság és a könnyű használhatóság érdekében. A lapokat egy vastag papírdobozban helyezi el a gyártó, melyek már önmagukban is különleges alkotások. A készítők ugyanis nem csak a lapokat látják el egyedi megjelenéssel, hanem a papírdobozt is.

Könnyen elérhető és megfizethető kártya

A bűvészek számára fontos szempont az egyszerű beszerezhetőség és a megfelelő árfekvés. A folyamatos gyakorlás miatt ugyanis a paklik sokkal hamarabb elhasználódnak, mint azokban az esetekben, amikor csak évente néhány alkalommal, családi kártya partikon kerül elő egy csomag francia kártya.

A trükkök tanulása, gyakorlása és a mutatvány egyre magasabb szintre való emelése közben bizony a lapok nagyfokú veszélynek vannak kitéve. Szennyeződések tapadnak rá, elszíneződnek a lapok élei, zsírosodik a felületük, esetleg hajlanak, törnek, szakadnak.

Gyakorló bűvészek egybehangzó véleménye alapján egy pakli francia kártyának három életciklusa van:

  1. az első, amikor még új a kártya, nincs betörve, nem úgy csúszik és nem úgy működik a bűvész kezében, ahogyan kellene
  2. a középső az aktív szakasz, amikor már az ember kezére alakult, minden mozdulat a helyén van, ekkor használható a legjobban trükkök bemutatására
  3. az utolsó fázis pedig, amikor kezd öregedni a pakli, homokszem kerül a gépezetbe, nem olyan gördülékenyek a folyamatok, mint az előző időszakban

 

Éppen ezek miatt a paklikat rendszerint pótolni kell, a gyakorlás mennyiségétől függően időről időre be kell szerezni egy új pakli kártyát. Ha most kezdesz ismerkedni a kártya trükkökkel, vagy még egészen biztosan sok gyakorlásra lesz szükséged, akkor mindenképpen azt javasoljuk, hogy Bicycle 808 Standard kártyával kezd el az ámulatba ejtő kártya trükkök bemutatását.